verschonen-en-zindelijk-worden

Verschonen, en zindelijk worden

Er zijn 4 vaste momenten per dag dat de kinderen verschoond worden ( en er worden ook tussendoor luiercontroles gedaan ). Dat geldt ook voor de grotere kinderen die naar de WC gaan.

Dat gebeurt nl. als volgt:

  • we doen, na ieder eet-drink-moment, een schone luier aan, maar soms ook ervoor ( baby’s, vaker, voor de fles ) en met de grote kinderen “ plassen en poepen”, meestal na eten-drinken, soms ervoor.......denk altijd aan handen wassen!
  • we vertellen en leggen uit wat we gaan doen; we zeggen “ je krijgt een nieuw/schoon luiertje aan.....we gaan eventjes plassen/poepen”, het is belangrijk om eerst contact te maken en daarna te doen!
  • we proberen de grote kinderen te helpen om het zelf te doen

Verschonen en naar de WC gaan ( zindelijk ) vraagt om intiem, lijfelijk contact tussen kinderen en pedagogisch medewerkers, waarbij de kinderen een enorme ontwikkeling doormaken van afhankelijk ( luier-verschoning ) naar kinderen die zelfstandig ( en/of met begeleiding, of onder toeziende ogen van ) naar de WC gaan. In samenspraak met ouders bepalen we wanneer, en hoe we dat vorm gaan geven, met het starten van zindelijkheids-training.....dit proberen we zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

site by FINWIZE - powered by FinCMS